Bio

Sopraan Florien Hilgenkamp behaalde haar Masterdiploma aan het Codarts Rotterdams Conservatorium bij Roberta Alexander en Carolyn Watkinson. Op het moment wordt ze gecoacht door Laurence Dale.

Op uitnodiging van het Netherlands American Community Trust gaf ze, als 25-jarige, haar debuut in het Carnegie Hall in New York.

Florien zong haar eerste operarol, de “Grisette” in het Concertgebouw van Amsterdam met Het Gelders Orkest o.l.v. Martin Sieghart. Met het Codarts Symphony Orchestra o.l.v. Hans Leenders vertolkte ze de rol Vi uit Blue Monday (Gershwin) in de Jurriaanse Zaal van concertgebouw De Doelen. Verder zong ze in het Londense John Mcintosch Theatre de rol Mustardseed uit A midsummernight’s dream (Britten) in samenwerking met het gezelschap Co-Opera Co, geregisseerd door Peter Watson. Tijdens het festival Operadagen Rotterdam zong ze de rol van Euridice uit de opera L’Orfeo (Monteverdi), geregisseerd door Timothy Nelson en samen met hem ontwikkelde ze voor het festival het theatrale solorecital met luit “From ground to air”. Ze tourde met het ensemble Tulipa Consort en sopraan Johannette Zomer naar Querceto in Italië en vervolgens door Nederland met de opera Dido & Aeneas (Purcell), waar de rol van Belinda zong. Bij het operagezelschap Holland Opera zong ze de dubbelrol van Constanze en Princess in de jeugdopera Meermeisje, gecomponeerd door Oene van Geel.

Florien zong de sopraan solo van de 4e symfonie van Mahler met Camerata Rotterdam o.l.v. Roberto Bautista.

Ze is een veelgevraagd soliste voor oratoria zoals de passies van Bach, Stabat Mater (Pergolesi), Messiah (Händel), Requiem (Fauré), Gloria (Vivaldi), Petite Messe Solennelle (Rossini), Requiem (Mozart), Ein deutsches Requiem (Brahms), Magnificat (Bach) en Oratorio de Noël (Saint-Saëns) en werkte met dirigenten als Philip Pickett, Roy Goodman en Henk Guittart. Ook voerde ze modern repertoire uit zoals bijvoorbeeld de Folk Songs (Berio), Stabat Mater (Thomson) en Dances (L. Andriessen).

Ze gaf Liedrecitals in o.a. de Jurriaanse Zaal van concertgebouw De Doelen in Rotterdam en tijdens radioprogramma’s op Radio 4, Radio Rijnmond en RTV-Noord-Holland. Al tijdens haar afstudeerrecital “Dreamgirl”, waarmee ze met een 9 haar Masteropleiding afrondde, interesseerde ze zich voor het theatrale Liedrecital. Ze vormde samen met pianiste Celia García García “Rabbits at top speed”. Het duo combineert komedie met klassieke liederen en was te beluisteren was op o.a. Radio 4, tijdens de Operalunch van de Nederlandse Reisopera, tijdens het Grachtenfestival, tijdens festival Operadagen Rotterdam en in het Dutch Centre in Londen. De voorstelling “Ik zal het liefde noemen” ontstond onder de regie van Marc Krone.

Florien is oprichtster en algemeen leider van Stichting Liedhuis, een muziekgezelschap dat uitdraagt dat het Lied een ​​zeer eigentijdse impact en relevantie kan hebben in de wereld van vandaag. Ze werkt samen met collega’s en makers uit verschillende disciplines muziektheatervoorstellingen maakt waarbij de het klassieke Lied de kern vormt Ze maakt voorstellingen samen met collega’s en kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines. In de debuutvoorstelling UNLOST, een filmisch concert, voerde ze werken van Olivier Messiaen uit samen met pianist Roberto Guijarro tijdens een korte film die speciaal voor deze uitvoering was gemaakt. UNLOST werd uitgevoerd in CC Amstel, Theater Walhalla, tijdens het festival Operadagen Rotterdam en kamermuziekfestival September me.

Download pdf